onsdag 11 augusti 2010

Nikkaluoktasoppa med potatis

Idag lagade jag en liten variant på Nikkaluoktasoppa, en gammal favorit sedan grundskolan. I orginalet ska man ha vitkål som det mättande elementet, men jag tycker det blir rätt tradigt så jag brukar ta potatis istället. Man kan visserligen ha i lite vitkål för sötmans skull, men det är ju en smaksak.

4-6 portioner
400-500 g köttfärs
1 purjolök
8 mellanstora potatisar
2 buljongtärningar
1-1,5 l vatten
1 msk soja
1 msk tomatpuré
2-3 lagerblad
1-2 msk senap
salt, peppar
hackad persilja och crème fraiche till servering

Skiva purjolöken i halvmånar, skala och hacka potatisen i små fyrkanter (ca 1x1 cm) och fräs i en kastrull (minst 3,5-4 liters) med olja. När purjolöken börjar mjukna något, häll på vattnet, lägg i buljontärningarna, tomatpuréen, lagerbladen samt salta och peppra. Låt alltsammans koka på mellanvärme medan du bryner köttfärsen i en stekpanna. När färsen är klar och potatisen nästan är färdig kan du hälla ner köttfärsen i kastrullen, klicka i lite senap och låt koka upp. Klart! Till serveringen är det godast med ungefär en matsked crème fraiche per portion, samt ett par nypor hackad persilja.

Supergott!

1 kommentar:

  1. vet att du tröttnar på mig snart, men du borde verkligen skriva ned receptet på coleslawn!

    SvaraRadera