Idag lagade jag en liten variant på Nikkaluoktasoppa, en gammal favorit sedan grundskolan. I orginalet ska man ha vitkål som det mättande elementet, men jag tycker det blir rätt tradigt så jag brukar ta potatis istället. Man kan visserligen ha i lite vitkål för sötmans skull, men det är ju en smaksak.
4-6 portioner
400-500 g köttfärs
1 purjolök
8 mellanstora potatisar
2 buljongtärningar
1-1,5 l vatten
1 msk soja
1 msk tomatpuré
2-3 lagerblad
1-2 msk senap
salt, peppar
hackad persilja och crème fraiche till servering
Skiva purjolöken i halvmånar, skala och hacka potatisen i små fyrkanter (ca 1x1 cm) och fräs i en kastrull (minst 3,5-4 liters) med olja. När purjolöken börjar mjukna något, häll på vattnet, lägg i buljontärningarna, tomatpuréen, lagerbladen samt salta och peppra. Låt alltsammans koka på mellanvärme medan du bryner köttfärsen i en stekpanna. När färsen är klar och potatisen nästan är färdig kan du hälla ner köttfärsen i kastrullen, klicka i lite senap och låt koka upp. Klart! Till serveringen är det godast med ungefär en matsked crème fraiche per portion, samt ett par nypor hackad persilja.
vet att du tröttnar på mig snart, men du borde verkligen skriva ned receptet på coleslawn!
SvaraRadera