söndag 3 november 2013

Gott bröd att variera som man vill

Det här receptet är fortfarande under utveckling, men det duger gott som det är. Dock kommer jag nog experimentera vidare en hel del med detta kanonbra vardagsbröd. Det tar lite tid att göra, men arbetsinsatsen är rätt liten, i alla fall om man har köksmaskin. Har man inte det får man använda sig av sina muskler för att få till det bra. Hittills har jag testat detta bröd naturellt och med torkade aprikoser/hasselnötter, men det känns som att det här brödet kan och vill bli polare med nästan vad som helst. Töm skåpen och ha i det du känner för, kryddor, ost, frukt, grönsaker eller varför inte ett gäng goda oliver? Bara din fantasi sätter gränserna!

Version med torkade aprikoser och hackade hasselnötter
Det finska mjölet jag skriver om finns dessvärre inte att få tag i i Sverige, men går alldeles utmärkt att ersätta med samma mängd rågsikt och om man har möjlighet även en tesked rågsurdeg. Får man inte tag på det kan man öka mängden jäst en aning istället.

1 bröd - går bra att dubbla om du vill
50 g finsk rågsikt med surdeg
340 g vetemjöl (+ eventuellt lite mer, om degen är väldigt kletig)
5 g salt
15 g jäst
3 dl kallt vatten

Smula ner jästen i en bunke och slå på vattnet. Rör runt tills jästen har löst sig helt. Väg upp mjölet och saltet och blanda i lite i taget i din bunke. Har du köksmaskin kan du gott låta den gå en stund, 5-10 minuter, för att arbeta ihop degen riktigt bra. I vanliga recept ska man blanda i mjöl tills degen släpper bunken, men jag blandar i mjöl tills degen är i stadiet precis innan detta. Degen kommer bli aningen spänstigare under jäsningen och det finns inget behov av att knåda den senare, så det gör inget att den är lite kladdig. När du arbetat ihop din deg kan du ta en fika, gå och träna eller sätta dig i soffan och läsa en bok, för nu ska den jäsa länge, uppåt 3 timmar första gången, beroende på hur varmt/kallt du har i köket. Min deg brukar få stå mellan 2 - 3 timmar och den har då jäst till aningen mer än dubbel storlek. Mjöla en handduk med rågmjöl, vetemjöl eller varför inte havregryn och häll ut din deg. Försök så gott det går att forma den till antingen en rund bulle (då är en vidare jäsning i korg eller durkslag att föredra) eller en avlång limpa. Täck över med handduken och låt jäsa vidare ytterligare 1-1,5 timme (återigen, titta på degen, kan gå fortare eller ta längre tid). Sätt på ugnen i god tid innan du tycker brödet är färdigjäst, gärna på maxtemperatur. Sänk temperaturen när du sätter in brödet till cirka 225°C och baka av brödet till det känns "lätt" och har en fin gyllenbrun undersida. Låt gärna brödet svalna på ugnsgaller innan du skär upp det, så får smakerna landa och du kan senare njuta av ett bröd som passar till det mesta.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar