tisdag 5 november 2013

Kikärtsbiffar med sötpotatis och citronyoghurt

Vad gör man när man är trött och inte för allt i världen orkar pallra sig ut och handla? Jo, man rotar runt i skåpen och slänger ihop något på det man redan har! För några dagar sedan blev resultatet de här kalasgoda kikärtsbiffarna, som man verkligen blir monstermätt på. I kylen hade jag turligt nog också lite naturell yoghurt, vilken jag lät rinna av i ett kaffefilter i en tratt i cirka en timme innan jag gjorde såsen. Måste passa på att i förbifarten nämna att jag verkligen förespråkar vanlig naturell yoghurt (väljer oftast den milda versionen, den andra är lite väl syrlig för mig) framför matlagningsyoghurt eller de turkiska/grekiska alternativen som finns i plasthink. För det första är de dyrare och för det andra är det bra mycket enklare att få till rätt konsistens om man själv låter yoghurten rinna av. Alltså, mycket bättre!

Ser inte mycket ut för världen, men det är jättegott!!!
Kikärtsbiffar 2-3 portioner
1 pkt kokta kikärtor
1 ägg
1 msk avrunnen naturell yoghurt
ströbröd
mynta, torkad
chilipulver
rökt paprikapulver
salvia, torkad
spiskummin
garam masala
olivolja
salt
peppar

Skölj kikärterna noga  i kallt vatten och häll sedan ned dem i en skål tillsammans med ägg och yoghurt. Mixa tills du tycker att konsistensen är bra, själv gjorde jag det ganska mosigt eftersom jag inte är så kär i större bitar i just biffar. Därefter är det bara att ha i kryddorna och så pass mycket ströbröd att smeten håller ihop något sånär. När det är dags att forma biffarna underlättar det om du, precis som när man gör köttbullar, är lite blöt om händerna, så ha en skål med vatten redo bredvid dig innan du börjar. Doppa händerna i vattnet och ta upp lagom mängd smet, forma till bollar eller biffar och stek i någon god olja, jag körde på olivolja. De är mer eller mindre klara redan innan du börjat steka, så ha dem i pannan på medelhög värme tills du är nöjd med färgen på dem.

Citronyoghurt
3 dl yoghurt (som får rinna av till cirka 1,5-2 dl)
citron, pressad
vitlök
salt
peppar

Återigen en superlätt sås: blanda ihop, klart!

Sötpotatisen skalade jag och skar i små kuber om cirka 1-2 cm. De fick tillagas på en plåt med lite olivolja, salt och peppar tills de var lagom mosiga och goda, vilket tog cirka 20 minuter. Alltsammans serverade jag med lite extra citron på biffarna, samt med nykokta sockerärtor. Oerhört enkel, god och billig mat som jag kan tänka mig skulle passa de flesta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar