fredag 15 november 2013

Helgbröd

Idag kände jag för att göra en lite mer innehållsrik variant på brödet jag skrev om tidigare. Proportionerna är desamma, jag har bara hällt i cirka 0,5 dl ljus sirap (kan uteslutas om man inte vill ha ett sött bröd), torkade tranbär och aprikoser samt solros-, pumpa-, sesam- och linfrö. Blev ett jättegott bröd som är funkar bra som det är. Passar perfekt till en lyxig helgfrukost!

Hade i ungefär en näve av allting, utom sesam- och linfrön, där jag hade i kanske 1/3 dl.

Återigen, en kladdig deg gör ett godare bröd!

På jäsning nummer två
Färdigt att mumsa i sig!
Precis som vanligt löser man upp jästen i (det kalla) vattnet och har eventuellt i sin sirap, innan man häller i en blandning på mjöl och salt. Bearbeta degen väl och låt den sedan jäsa i cirka 2 timmar. Därefter kan man förflytta degen till en mjölad plåt/bakplåtspapper/ugnsform, vad man nu har lättast tillgängligt. Forma degen till den form du vill ha och låt jäsa cirka 1 timme till. Sätt ugnen på max ett tag innan du ska ställa in ditt bröd, så den är riktigt varm. När du sedan sätter in brödet på mellersta eller näst nedersta falsen (beroende på hur högt det är) kan du sänka värmen till cirka 225 grader och låta brödet gräddas tills det är klart. Här kan jag dessvärre inte ge någon tidsangivelse för just dagens bröd, eftersom jag aldrig kollade klockan... Men jag kan i alla fall tipsa om att jag brukar säga att brödet är klart när det låter dovt när man knackar på undersidan (husmors-/bagarknep). Låt det färdiggräddade brödet svalna helt innan du skär upp det, så blir det inte torrt. Avnjut till söndagsbilagan och en kopp kaffe!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar