torsdag 21 november 2013

Köttfärssås à la Masko

Det här är min egen variant på en klassisk bolognese, vilket ju måste vara en av de mest lagade maträtterna i Sverige. Dock tar det emot lite att dela med sig av det här receptet eftersom jag har hållit på hit och dit med det i flera år för att då det bra. Men samtidigt, man kan ju inte hålla såna här grejer för sig själv! Det är lite för gott för det... Sedan är ju inte heller några recept någonsin KLARA, utan utvecklas allt eftersom ens smak förändras, så låt dig inte hejdas av innehållet i detta recept! Lägg till och ta bort ingredienser precis som du vill så du får din smak på såsen och bjud sedan in dina vänner på en mumsig och lättlagad middag.

Det är för övrigt absolut godast om man har möjlighet att ha i färska örter, men det går utmärkt med torkade också. Vilket man än väljer är hemligheten bakom en god köttfärssås att den måste få ta sin tid, så att smakerna utvecklas och såsen kokar ihop. Precis som när man gör köttgrytor som kalops eller chili alltså!

Blir extra gott med lite riven god ost (vi tog Appenzeller) och lite hackad persilja
4-5 portioner
500 gram köttfärs
1 st gul lök
1 stor vitlöksklyfta

1 msk basilika
1 msk oregano
½ msk timjan
½ msk rosmarin
1 tsk mynta
1 krm ingefära
1 krm kanel
1 tsk paprikapulver
1 nypa chiliflakes
3 st kryddpepparkorn
2 st lagerblad

en skvätt rödvinsvinäger (dock hellre ½-1 dl rödvin)
1 tsk soya
1 st buljongtärning (grönsak eller kött)
1 tsk honung
2 st bitar choklad
3 msk tomatpuré (helst kryddad)
1 förpackning passerade tomater

Olivolja
Salt
Peppar

Hacka den gula löken och fräs tillsammans med hackad/pressad vitlök i lite olivolja i en stekpanna med höga kanter. Ha i köttfärsen och finfördela den med en trägaffel/-sked tills du är nöjd. Bryn köttfärsen innan du har i samtliga torra kryddor och låter dem steka med köttfärsen i cirka 1-2 minuter. Häll sedan på rödvinsvinägern och låt koka ner tills den är nästan borta, häll då i tomatpuré och rör runt. Häll därefter i soya, honung, passerade tomater, choklad och buljongtärningen. Koka upp, sänk värmen till lägst möjliga och låt det sjuda under lock i åtminstone en timme. Servera med någon typ av pasta, eller kanske potatis eller ris, välj det som passar dig bäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar